Είναι ο σκύλος σας σε καλή φυσική κατάσταση;

$authorText
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Find food that fits your pet’s needs

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Όλοι μας προσπαθούμε να διατηρούμε τους σκύλους μας όσο το δυνατόν πιο υγιείς και στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Η διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και ενός υγιούς βάρους είναι σημαντική τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα και συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Και πέραν αυτού, όλοι μας θέλουμε να περνάμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τους υπέροχους συντρόφους μας. Αλλά πώς θα ξέρετε αν ο σκύλος σας είναι σε καλή κατάσταση; Ας ξεκινήσουμε μια περιήγηση, από τη μύτη μέχρι την ουρά, ώστε να δούμε από κοντά.

Ιδανικό βάρος

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να πούμε δυο λόγια για το βάρος. Το υπερβολικό βάρος στους σκύλους αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στις μέρες μας. Εκτιμάται ότι περίπου το 40-50% των σκύλων στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Επομένως, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. 

Κατά πάσα πιθανότητα, ο κτηνίατρος σας έχει ήδη εξηγήσει πόσο εύκολα μπορεί να πάρει βάρος ένας σκύλος, κι ας τον φροντίζετε με την μεγαλύτερη επιμέλεια. Εκτός από τις προφανείς πιθανές αιτίες - πολύ φαγητό, υπερβολικό τσιμπολόγημα, έλλειψη άσκησης - υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν:

 • Καθώς τα κατοικίδια μεγαλώνουν, συνήθως γίνονται λιγότερο δραστήρια και, κατά συνέπεια, έχουν ανάγκη από λιγότερες θερμίδες για τη διατήρηση του βάρους τους. 
 • Ορισμένες φυλές έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση στην πρόσληψη βάρους από άλλες, όπως τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ και τα Κόκερ Σπάνιελ. 
 • Η διαδικασία της στείρωσης επηρεάζει τον μεταβολισμό του σκύλου, καθιστώντας τον επιρρεπή στην πρόσληψη βάρους.
 • Περιστασιακά, η αύξηση του σωματικού βάρους σχετίζεται με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις που απαιτούν θεραπεία.

Άλλα σημάδια που πρέπει να προσέχετε είναι τα εξής:

 • Σφιχτό κολάρο. 
 • Αργή κίνηση.
 • Δυσκολία στο περπάτημα ή το τρέξιμο.
 • Δύσπνοια.
 • Παρατεταμένος ύπνος.

Το τακτικό ζύγισμα του σκύλου σας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι μια πολύ καλή συνήθεια. Όταν είναι ακόμη κουτάβι, μπορείτε να ελέγχετε αν αναπτύσσεται με το σωστό ρυθμό, ενώ όταν είναι πια ενήλικος, μπορείτε να διαπιστώσετε πολύ γρήγορα αν το βάρος του αυξάνεται ή μειώνεται. Τόσο η αύξηση όσο και η απώλεια βάρους μπορεί να είναι σημάδια ασθένειας και όσο πιο γρήγορα εντοπίσετε τα συμπτώματα, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να αναλάβετε δράση. 

Αν δεν είστε σίγουροι αν το βάρος του σκύλου σας είναι σε ιδανικό επίπεδο, ζητήστε από τον κτηνίατρο να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε. Η μηνιαία επίσκεψη για ζύγισμα είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να σχηματίσει ο σκύλος σας θετικούς συνειρμούς όσον αφορά την κλινική και τον κτηνίατρο.

Περιήγηση: από τη μύτη έως την ουρά

 • Καθαρή, υγιής μύτη. Αν και είναι μύθος ότι η μύτη πρέπει να είναι πάντα υγρή, παραμένει χρήσιμος δείκτης υγείας. Προσέξτε για περίσσεια βλέννας ή οποιουδήποτε είδους εκκρίσεις ή φτέρνισμα. Η αποφλοίωση ή η απώλεια χρώματος είναι επίσης προειδοποιητικά σημάδια.
 • Λαμπερά δόντια. Οι οδοντικές παθήσεις είναι πολύ συχνές στους σκύλους, γι' αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε τη στοματική τους υγιεινή. Κακοσμία του στόματος, συσσώρευση καφέ ή κίτρινης πλάκας στα δόντια και κόκκινα ούλα είναι όλα σημάδια που πρέπει να προσέχετε. Προσπαθήστε να τον εξοικειώσετε με το βούρτσισμα, ωστόσο αν υπάρχει ήδη πέτρα, επισκεφθείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας για επαγγελματικό έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών, αν είναι απαραίτητο. Να θυμάστε να χρησιμοποιείτε πάντα οδοντόκρεμα για σκύλους, όχι για ανθρώπους. 
 • Φωτεινά, λαμπερά μάτια. Τα μάτια του σκύλου σας πρέπει να είναι ανοιχτά, καθαρά και χωρίς τσίμπλες. Είναι φυσιολογικό που και που να μαζεύεται λίγη βρομιά στις γωνίες των ματιών ενός ζώου. Πρόκειται απλώς για το αποτέλεσμα της λειτουργίας του προστατευτικού μηχανισμού απομάκρυνσης της σκόνης. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι αλληθωρίζει, ότι τα μάτια του είναι κόκκινα, ότι τα ξύνει επίμονα ή ότι έχει υπερβολικές εκκρίσεις, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Μην παίρνετε ρίσκα με την όραση του σκύλου σας.
 • Καθαρά αυτιά. Η συγκέντρωση κεριού στα αυτιά είναι φυσιολογική, όμως προσέξτε αν έχετε σκύλο με πολύ μακριά ή τριχωτά αυτιά, καθώς ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα. Αν ο σκύλος σας κουνάει υπερβολικά το κεφάλι του, αν ξύνει τα αυτιά του ή αν τα αυτιά του μυρίζουν άσχημα, είναι γεμάτα κερί και κοκκινισμένα, τότε υπάρχει λόγος ανησυχίας.
 • Υγιές τρίχωμα και δέρμα. Το τρίχωμα του σκύλου σας θα πρέπει να είναι λαμπερό και σε καλή κατάσταση. Να προσέχετε μήπως ο σκύλος εμφανίζει κνησμό, τριχόπτωση και ψώρα και να ελέγχετε το τρίχωμά του αρκετές φορές την εβδομάδα για σημάδια παρασίτων, όπως ψύλλοι. Η διατροφή και η συνολική υγεία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την κατάσταση του τριχώματος, οπότε αν αισθάνεστε ότι η γούνα του σκύλου σας είναι θαμπή ή εμφανίζει «κενά», απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας αναφορικά με τη διατροφή του σκύλου σας αλλά και για να αποκλείσετε κάποια υποκείμενη κατάσταση υγείας.
 • Η αρθρίτιδα και τα προβλήματα στις αρθρώσεις είναι κοινά, ιδίως σε ορισμένες φυλές και σε ηλικιωμένους σκύλους. Προσέξτε μήπως κουτσαίνει ή εμφανίζει δυσκολία στο περπάτημα. Ίσως ο σκύλος σας να μοιάζει λίγο άκαμπτος αρχικά, όταν σηκωθεί, και αυτό να υποχωρεί καθώς αρχίζει να κινείται. Προσέξτε επίσης σημάδια όπως η απροθυμία να μπει στο αυτοκίνητο ή να ανεβεί στον επάνω όροφο. Αυτά μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια προβλήματος στο ισχίο ή την πλάτη.
 • Ζητήματα τουαλέτας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι για τον σκύλο σας όσον αφορά το θέμα της τουαλέτας. Αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στο χρώμα, τη συχνότητα ή τη συνοχή, θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα άμεσα.
 • Κούνημα της ουράς! Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τον σκύλο μας καλύτερα από οποιονδήποτε και πιθανότατα καταλαβαίνετε από τη συμπεριφορά του αν είναι κακόκεφος ή λυπημένος. Συνήθως, το κούνημα της ουράς είναι καλό σημάδι και σημαίνει ότι ο τριχωτός φιλαράκος σας είναι ευδιάθετος και σε εγρήγορση!

Ορισμένες από τις πληροφορίες αυτές ίσως φαίνονται προφανείς, ωστόσο μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι είστε προσεκτικοί ως προς τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του, αλλά και ότι γνωρίζετε καλά ποια είναι τα πράγματα που τον ενοχλούν. Χρησιμοποιήστε τις ως νοητική λίστα ελέγχου ώστε να είστε πάντοτε σε ετοιμότητα αν κάτι πάει στραβά. Και μην ξεχνάτε να προσέχετε τη μέση του - είναι κι αυτό σημαντικό!

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Emma Milne BVSc FRCVS

Σχετικά άρθρα

 • Πώς οι τροφικές αλλεργίες επηρεάζουν το σκύλο σας

  Dogs running Πληροφορηθείτε σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια, τα συμπτώματα και τις θεραπείες των τροφικών αλλεργιών και της τροφικής δυσανεξίας καθώς και τις επιπτώσεις στο κατοικίδιό σας.
 • Εμετός και διάρροια: πρόκειται για κυνικό επείγον;

  Το πρώτο βήμα, αν το κατοικίδιό σας κάνει εμετό ή έχει διάρροια, είναι να σταματήσετε να το ταΐζετε και να του δίνετε λίγες μόνο γουλιές νερό, σε μικρές ποσότητες και συχνά.
 • Παρακολούθηση του βάρους του κουταβιού σας

  Γνωρίζατε ότι η παχυσαρκία ενός κατοικιδίου ορίζεται ως σωματικό βάρος που ξεπερνά κατά 15% ή και περισσότερο το φυσιολογικό; Αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 330 γραμμάρια για έναν μικροσκοπικό σκύλο όπως το τσιουάουα, αλλά πάνω από 7,5 κιλά για ένα ροτβάιλερ.
 • Κυοφορία στους σκύλους

  Αν δεν έχετε σκοπό να ζευγαρώσετε τη σκύλα σας τότε το καλύτερο είναι να την στειρώσετε.

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b> 
  Buy Now »