Το Αφενπίνσερ είναι ένα γοητευτικό μικρό σκυλάκι, που γενικά είναι ήσυχο αλλά μπορεί να επιδείξει την εκρηκτικότητα ενός τεριέ όταν κάτι το ερεθίσει.

 

Αφενπίνσερ - Με μια ματιά
The Affenpinscher Dog Breed

Οι Γάλλοι το ονομάζουν "diablotin moustachu" ή "μικρός διάβολος με μουστάκι".

Μέγεθος:

Εύρος βάρους:

Αρσενικό: 3-4 κιλά.
Θηλυκό: 3-4 κιλά.

Ύψος στους ώμους:

Αρσενικό: 25 εκατοστά

Θηλυκό: 25 εκατοστά.

Χαρακτηριστικά:

Κρεμαστά αυτιά (φυσικά), όρθια αυτιά (φυσικά)

Τι να περιμένετε:

Απαιτήσεις άσκησης: 20-40 λεπτά/ημέρα
Επίπεδο ενέργειας: Πολύ ενεργητικό
Προσδόκιμο ζωής: 12-14 χρόνια
Τάση για σάλια: Χαμηλή Τάση για ροχαλητό: Χαμηλή
Τάση για γάβγισμα: Υψηλή
Τάση για σκάψιμο: Χαμηλή Ανάγκη  κοινωνικότητας/προσοχής: Υψηλή

Εκτράφηκε για:

Κυνήγι μικρών τρωκτικών, σκύλος αγκαλιάς

Τρίχωμα:

Μήκος: Μεσαίο
Χαρακτηριστικά: Σκληρό τρίχωμα, πυκνό
Χρώματα: Μαύρο, γκρίζο, ασημί, μαύρο και ταμπά
Τάση απώλειας τριχών: Χαμηλή
Τρίχωμα λιγότερο αλλεργιογόνο: Ναι
Γενική ανάγκη περιποίησης: Μέτρια

Αναγνώριση από ομίλους:

Ταξινόμηση AKC: Toy
Ταξινόμηση UKC: Σκύλος
Διάδοση φυλής: Έτσι κι έτσι

Το αφενπίνσερ, που λέγεται και "τεριέ-πίθηκος" ονομάστηκε έτσι λόγω των ασυνήθιστων χαρακτηριστικών της μουσούδας του και ειδικά από τα μεγάλα, σκούρα μάτια του και το κάτω σαγόνι και χείλος που προεξέχει. Το αφενπίνσερ έχει θολωτό κρανίο, μικρή μουσούδα και αυτιά που είναι κομμένα σε ένα σημείο και από φυσικού τους είτε είναι κρεμαστά είτε είναι μισο-όρθια είτε τελείως όρθια.

Είναι ένας σκληρός, μικρόσωμος σκύλος με ευρύ στέρνο, με ύψος είκοσι τρία έως 30 εκατοστά στους ώμους και βάρος τρία έως 4 κιλά. Η ουρά μπορεί να είναι είτε κομμένη περίπου στα 3 έως 7 εκατοστά είτε να έχει παραμείνει στη φυσική της κατάσταση, που είναι μακρύτερη με μια μικρή καμπυλότητα.

Το πυκνό, σκληρό και κρεμαστό τρίχωμά του μπορεί να είναι μαύρο, γκρίζο, ασημί, μαύρο και ταμπά ή κοκκινωπό καφέ.

Προσωπικότητα:

Οι Γάλλοι το ονομάζουν "diablotin moustachu" ή μικρός διάβολος με μουστάκι, και είναι αλήθεια ότι το αφενπίνσερ είναι ένα σαγηνευτικό μικρό σκυλάκι, πάντα σε εγρήγορση και πολύ φιλοπερίεργο, αλλά και πιστό και στοργικό. Γενικά το αφενπίνσερ είναι ένας ήσυχος σκύλος, αλλά βγάζει όλο το ταμπεραμέντο του τεριέ όταν ερεθιστεί. Τα αφενπίνσερ συνήθως δεν δειλιάζουν σε καμία απειλή.

Η συμβίωση:

Το Αφενπίνσερ γενικά είναι μια πολύ ευχάριστη συντροφιά σε ένα σπίτι. Συχνά τα πάνε καλά με τα παιδιά, αν και μερικά δεν ανέχονται πολύ την υψηλή ενεργητικότητα των παιδιών. Λόγω της προέλευσής τους από κυνηγούς τρωκτικών, τα αφενπίνσερ τυπικά δεν είναι συμβατά με μικρά κατοικίδια, και ειδικά με τρωκτικά.

Ιστορία:

Τα αφενπίνσερ προέρχονται από τη Γερμανία. Παρόλο που αυτοί οι μικροί και ατίθασοι σκύλοι απεικονίζονται σαν κυνηγοί αρουραίων και σαν ζώα συντροφιάς σε έργα τέχνης ήδη από το 1500 και μετά, η φυλή δεν εμφανίζεται σε γραπτές αναφορές έως τον 19ο αιώνα. Τότε υπήρχαν δύο ποικιλίες, μία μεγαλύτερη με μακριά μουσούδα και μία μικρότερη, με στρογγυλεμένο κεφάλι και κοντή μουσούδα και καλοσχηματισμένο σαγόνι. Η πρώτη θεωρείται ότι τελικά έγινε γνωστή σαν μίνι σνάουτσερ και η δεύτερη σαν αφενπίνσερ.

Τα χρόνια μετά το 1900, η εκτροφή των αφενπίνσερ γινόταν κυρίως στη Βαυαρία και τη Σαξονία. Η φυλή έγινε δημοφιλής μόλις πριν τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά οι αριθμοί της μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Έγιναν πάλι δημοφιλή από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το American Kennel Club αναγνώρισε το αφενπίνσερ το 1936.

Σχετικά με τη φροντίδα κατοικιδίων άρθρα