[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Υδατάνθρακες

Θρεπτικά συστατικά που παράγουν ενέργεια

Τα θρεπτικά συστατικά που μας παρέχουν ενέργεια είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη.

Υδατάνθρακας Πηγή
Σάκχαρα Φρούτα
Μέλι
Λακτόζη Γάλα
Γαλακτοκομικά προϊόντα (σάκχαρο γάλακτος)
Άμυλα Καλαμπόκι
Σιτάρι
Ρύζι
Κριθάρι
Βρώμη
Πατάτες
Ίνες αργής απορρόφησης όπως η κυτταρίνη. Πίτουρο σιταριού
Ίνες μέτριας απορρόφησης Πίτουρο ρυζιού
Ίνες μπιζελιών
Πίτουρο σιταριού
Ίνες ταχείας απορρόφησης Μήλα
Σάρκα εσπεριδοειδών
Κόμμι γκουάρ

Οι απλοί υδατάνθρακες και τα άμυλα στις τροφές χρησιμοποιούνται από το σώμα ως πηγή γλυκόζης. Οπότε, έχουν πολυάριθμες κύριες λειτουργίες:

  • Παρέχουν ενέργεια
  • Παράγουν θερμότητα όταν μεταβολίζονται για ενέργεια
  • μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δομικά στοιχεία για άλλα θρεπτικά συστατικά (π.χ. ορισμένα αμινοξέα, λακτόζη (το σάκχαρο στο γάλα) και βιταμίνη C)
  • παρέχουν αποθήκευση ενέργειας με τη μορφή γλυκογόνου ή λίπους
[ ↑ skip to content ↑ ]