[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Υγεία και ευημερία

Υγεία και ευημερία

Οι πρώτοι τρεις μήνες

Όποια και εάν είναι η φυλή του, όλα τα κουτάβια αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο· περνάνε από τα ίδια στάδια από τη βρεφική ηλικία έως την ωριμότητα. Όχι μόνο έχει ενδιαφέρον να γνωρίζετε αυτά τα στάδια, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι ικανό να κάνει το κουτάβι σας σε κάθε στιγμή της ζωής του.

Μάθετε Περισσότερα

Φέρνοντας το κουτάβι σας σπίτι

Διαλέξατε το νέο σας κουτάβι, είπατε τα "αντίο" σας στον εκτροφέα και την υπόλοιπη οικογένεια του κουταβιού, και κατευθύνεστε στο σπίτι. Ας ελπίσουμε, ότι ο ενθουσιασμός στην προοπτική να φέρετε το νέο σύντροφό σας στο σπίτι δεν σας έκανε να ξεχάσετε να κάνετε κάποιες σημαντικές προετοιμασίες.

Μάθετε Περισσότερα

Ταΐζοντας το κουτάβι σας

Και έτσι είναι η πρώτη του τροφή. Για τις πρώτες λίγες ημέρες, δώστε στο κουτάβι σας την τροφή που του έδινε και ο εκτροφέας του.

Μάθετε Περισσότερα

Συνάντηση με τον κτηνίατρο

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνετε από τη στιγμή που θα πάρετε το κουτάβι σας σπίτι, είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο. Αλλά πως βρίσκετε έναν κτηνίατρο που να είναι κατάλληλος για σας; Οι συστάσεις από τους φίλους και την οικογένεια μπορούν να βοηθήσουν, αλλά εάν αυτές απουσιάζουν, θα πρέπει να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.

Μάθετε Περισσότερα

Είναι ο κήπος σας ασφαλής για το κουτάβι σας;

Ο κήπος πρέπει να είναι ένα ασφαλές, χαρούμενο καταφύγιο για ολόκληρη την οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του νέου χνουδωτού κουταβιού σας. Πολλά κοινά προϊόντα κηπουρικής μπορεί να είναι επικίνδυνα κι ορισμένες φορές θανάσιμα στους σκύλους. Τα σφαιρίδια γυμνοσάλιαγκα είναι ιδιαίτερα τοξικά, όπως και πολυάριθμα ζιζανιοκτόνα, οπότε παρακαλούμε, διαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά και πάνω από όλα, κρατήστε αυτά τα προϊόντα μακριά από το κατοικίδιό σας.

Μάθετε Περισσότερα

Φροντίζοντας τα λευκά μαργαριταρένια δόντια του κουταβιού σας

Κατά την 3η με 4η εβδομάδα της ηλικίας θα αρχίσουν να βγαίνουν τα προσωρινά (νεογιλά) δόντια του κουταβιού σας. Συνολικά έχουν 28 νεογιλά δόντια. Γύρω στον 3ο-4ο μήνα τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να πέφτουν.

Μάθετε Περισσότερα

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη στείρωση

Η στείρωση είναι μακράν το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για το κουτάβι σας. Και να γιατί: Εάν είστε ο περήφανος ιδιοκτήτης ενός θηλυκού κουταβιού, θα σας ενδιέφερε να μάθετε ότι η στείρωση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών.

Μάθετε Περισσότερα

6μηνος έλεγχος υγείας

Στους έξι μήνες, είναι φρόνιμο να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να κάνετε έναν πλήρη έλεγχο υγείας στο κουτάβι σας. Ο κτηνίατρός σας θα θέλει να βεβαιωθεί ότι το κουτάβι σας αναπτύσσετε και μεγαλώνει κανονικά, οπότε θα ελέγξει το βάρος του και θα εξετάσει τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Μάθετε Περισσότερα

Καλλωπίζοντας το κουτάβι σας

Όλα τα κουτάβια θα πρέπει να καλλωπίζονται καθημερινά, και όχι απλά για να βελτιώνεται η κατάσταση του δέρματος και του τριχώματος. Ο καλλωπισμός βοηθάει το κουτάβι σας να δέχεται το χειρισμό από άλλους· ενισχύει επίσης το δεσμό μεταξύ σας.

Μάθετε Περισσότερα

Διατηρείστε το κουτάβι σας σε καλή φυσική κατάσταση

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που θα έχετε μάθει για το νέο σας κουτάβι από τη στιγμή που το πήρατε σπίτι, μέσα στα οποία ήταν και η διατροφή του. Η τροφή που θα επιλέξετε εξαρτάται και από τους δυο σας, αλλά να έχετε υπόψη ότι ένα κουτάβι που μεγαλώνει χρειάζεται περισσότερες θερμίδες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες και βιταμίνες από ότι ένας ενήλικας σκύλος.

Μάθετε Περισσότερα

Προσέχοντας το βάρος του κουταβιού σας

Γνωρίζετε ότι ένα παχύσαρκο κατοικίδιο ορίζεται ως αυτό που είναι κατά 15% ή περισσότερο πάνω από το ιδανικό του βάρος; Αυτό μεταφράζετε σε μόλις 330 γραμμάρια για ένα μικροσκοπικό σκύλο όπως ένα Chihuahua, αλλά πάνω από 7,5 κιλά για ένα Rottweiler. Πολλοί ιδιοκτήτες απλά δεν αντιλαμβάνονται πόσο υπέρβαρο έχει γίνει το κατοικίδιό τους καθώς το λίπος αποτίθεται αργά. Επιπλέον, σπάνια επισκέπτονται τον κτηνίατρό τους για να ζητήσουν βοήθεια για το πρόβλημα.

Μάθετε Περισσότερα

Διατηρείστε το κουτάβι σας υγιές

Είστε το καλύτερο πρόσωπο για να διατηρήσετε το κουτάβι σας υγιές και γεμάτο ζωντάνια. Όχι μόνο είστε υπεύθυνος για την καθημερινή του φροντίδα αλλά είστε και αυτός που το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

Μάθετε Περισσότερα

Φροντίζοντας τα δόντια του κουταβιού σας

Φροντίζοντας τα δόντια του κουταβιού σας Κατά την 3η με 4η εβδομάδα της ηλικίας θα αρχίσουν να βγαίνουν τα προσωρινά (νεογιλά) δόντια του κουταβιού σας. Συνολικά έχουν 28 νεογιλά δόντια. Γύρω στον 3ο-4ο μήνα τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να πέφτουν. Στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα δόντια τους. Τα κουτάβια θα πρέπει να χάσουν τα νεογιλά τους δόντια πριν βγουν τα μόνιμα δόντια.

Μάθετε Περισσότερα

Το κουτάβι σας γίνεται ενήλικας

Περίπου στο πρώτο χρόνο της ηλικίας, το κουτάβι σας θα είναι ένας ενήλικος σκύλος. Μπορεί ακόμα να δρα ως ένα σκανδαλιάρικο κουτάβι, αλλά οι ανάγκες του θα έχουν αλλάξει, και τώρα που έχει μεγαλώσει πλήρως, θα χρειάζεται μια τροφή για ενηλίκους, που θα του παρέχει όλα τα θρεπτικά, τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται.

Μάθετε Περισσότερα

Εμβολιασμός του κουταβιού σας έναντι νόσων

Ο εμβολιασμός του κουταβιού σας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του από αρκετές σημαντικές νόσους. Οι ακόλουθες νόσοι μπορεί να ακούγονται τρομακτικές, αλλά εάν διασφαλίσετε ότι το κουτάβι σας θα κάνει όλα τα εμβόλια που πρέπει, δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για αυτές.

Μάθετε Περισσότερα

Προβλήματα υγείας για τα οποία δεν υπάρχει εμβόλιο

Φυσικά, ακόμα και ένα εμβολιασμένο κουτάβι μπορεί ακόμα να εμφανίσει προβλήματα υγείας. Να κάποιες νόσοι που μπορεί να αντιμετωπίσετε: Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρροια είναι απλά μια περαστική ενόχληση.

Μάθετε Περισσότερα

Πρώτες Βοήθειες

Ας ελπίσουμε ότι το κουτάβι σας δεν θα τραυματίσει ποτέ σοβαρά τον εαυτό του, αλλά έχοντας υψηλά επίπεδα ενέργειας, είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει κάποιες γρατζουνιές και γι' αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα βασικά από τις πρώτες βοήθειες. Κουτί Πρώτων Βοηθειών Πρέπει πάντα να κρατάτε λίγα βασικά αντικείμενα για περίπτωση ανάγκης, όπως: βαμβάκι, επίδεσμοι, μάλλινο βαμβακερό ή ύφασμα για τον καθαρισμό των πληγών, ήπιο, φιλικό προς το κατοικίδιο αντισηπτικό για το ξέπλυμα των πληγών και ένα ψαλίδι για την αφαίρεση κεντριών ή αντικειμένων από το στόμα.

Μάθετε Περισσότερα

[ ↑ skip to content ↑ ]