[ ↓ skip to navigation ↓ ]

"Χαμογελάστε!" Πώς να βγάλετε την τέλεια φωτογραφία του σκύλου σας

Κάθε σκύλος είναι μοναδικός και στα μάτια του κάθε "γονιού κατοικίδιου" είναι το πιο όμορφο ζώο που έχει ποτέ περπατήσει στη γη. Κι έτσι θα έπρεπε να είναι. Αλλά πως αποτυπώνετε αυτό το συναίσθημα, την προσωπικότητα, αυτό το "κάτι ξεχωριστό" που έχει ο σκύλος σας σε μια φωτογραφία που θα έχετε πάντα σαν θησαυρό; Λοιπόν, τα καλά νέα είναι ότι η άφιξη των οικονομικά προσιτών ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών το έχει κάνει ευκολότερο από ποτέ…

Οι τεχνικές για τη λήψη καταπληκτικών φωτογραφιών του σκύλου σας είναι οι ίδιες με αυτές που θα χρησιμοποιούσατε και για να φωτογραφήσετε οποιοδήποτε άλλο άγριο ζώο - τεράστια υπομονή, ευελιξία όσον αφορά το φωτισμό και την έκθεση, αντίληψη των αισθημάτων του ζώου και πολλές, πολλές φωτογραφίες! Με μια ψηφιακή κάμερα δεν έχει σημασία πόσες φωτογραφίες θα τραβήξετε, οπότε μπορείτε να τραβήξετε όσες επιθυμείτε – όσο περισσότερες, τόσο καλύτερη είναι η πιθανότητα απαθανάτισης της τέλειας φωτογραφίας. Ακόμα κι έτσι, είναι καλή ιδέα να προετοιμαστείτε οπότε εδώ σας δίνουμε ορισμένες χρήσιμες οδηγίες που ίσως θέλετε να ξέρετε...

Να είστε συγκεντρωμένοι

Πριν ακόμη πιάσετε την κάμερα για να φωτογραφήσετε τον σκύλο σας, σκεφτείτε τι είναι αυτό που θέλετε να συλλάβετε για τις επόμενες γενιές. Είναι ο τρόπος που απλώνετε πάνω στο χαλί όταν κοιμάται; Ή ο τρόπος που χοροπηδά, σαν γαζέλα, όταν ακούει το δείπνο να σερβίρεται; Εάν έχετε ένα συγκεκριμένο στόχο, προγραμματίστε τη φωτογράφιση ανάλογα και περιμένετε την κατάλληλη στιγμή.

Η εστίαση είναι επίσης σημαντική από την άποψη της επίτευξης της καλύτερης εικόνας. Θυμηθείτε, το σύστημα αυτοεστίασης μιας κάμερας θα έχει περισσότερη επιτυχία όταν κλειδώνεται σε ένα σταθερό αντικείμενο (όπως ένας βολβός ματιού ή ένα κολάρο) από ότι στο τρίχωμα. Και αν ο σκύλος σας κινείται και η απόστασή του μεταβάλετε από την κάμερα, θυμηθείτε να εστιάζετε ξανά και ξανά ως αντιστάθμιση, ώστε όταν συμβεί αυτή η τέλεια στιγμή, να μπορείτε να τη συλλάβετε με τη μέγιστη ευκρίνεια.

Να είστε υπομονετικοί

Ο σκύλος σας δεν καταλαβαίνει ότι προσπαθείτε να τον βγάλετε φωτογραφία - γιαυτό και αρνείται να υπακούσει σε εντολές όπως "μείνε ακίνητος εκεί πέρα!" ή "κουνήσου λίγο πιο αριστερά". Οπότε θα πρέπει να περιμένετε το πότε θα πάρει την κατάλληλη πόζα. Αφήστε τον να χαλαρώσει και μην τον κυνηγάτε. Εάν θέλετε να κοιτάξει την κάμερα, μπορείτε να κρατήσετε ένα αγαπημένο του παιχνίδι πάνω από την κάμερα για να τραβήξετε την προσοχή του.

Φερθείτε έξυπνα

Ως γενικός κανόνας, η φωτογραφία με φλας και τα ζώα δεν ταιριάζουν πολύ. Κάποιοι σκύλοι ξαφνιάζονται από το ξαφνικό έντονο φως· επιπλέον, το φλας τείνει να ξεθωριάζει τα πλούσια χρώματα του τριχώματος ενός ζώου. Το φυσικό φως - είτε εξωτερικού χώρου είτε αυτό που περνά από τα παράθυρα σε εσωτερικό χώρο - όχι μόνο είναι λιγότερο τραυματικό για το σκύλο αλλά δίνει και πολύ καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την αναπαραγωγή των χρωμάτων. Και εάν δεν υπάρχει αρκετό φως, η μαγεία της ψηφιακής φωτογραφίας είναι ότι μπορείτε πάντα να την φωτίσετε τεχνητά αργότερα, στον υπολογιστή σας.

Προετοιμαστείτε

Πριν ξεκινήσετε να τραβάτε φωτογραφίες, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείται το σωστό φακό και ότι η κάμερα είναι ρυθμισμένη στο σωστό πρόγραμμα. Εάν χρησιμοποιείται μια SLR κάμερα, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιείσετε ένα φακό με μεγαλύτερο zoom ώστε να μπορείτε να τραβήξετε κοντινά πλάνα του σκύλου σας από απόσταση.

Επειδή τα ζώα κινούνται πολύ γρήγορα, θα πρέπει να ρυθμίσετε την κάμερα σε χρόνους ταχείας έκθεσης, διαφορετικά θα καταλήξετε με μια σειρά από θαμπάδες κίνησης (motion blurs), κάθε φορά που ο σκύλος σας κινεί το κεφάλι του. Σε μια SLR επιλέξτε τη ρύθμιση "προτεραιότητα κλείστρου" ("shutter priority") και βάλτε μια μεγάλη ταχύτητα¬– 1/200 του δευτερολέπτου ή ταχύτερη - και αφήστε την κάμερα να ρυθμίσει μόνη της την έκθεση. Ή, εάν χρησιμοποιείται μια "point & shoot" κάμερα, επιλέξτε τη ρύθμιση "sports mode" που είναι ήδη προγραμματισμένη για τη λήψη γεγονότων με γρήγορη κίνηση. Εάν η κάμερα έχει την επιλογή για συνεχή φωτογράφηση, επιλέξτε και αυτή τη ρύθμιση - μπορεί να είστε τυχεροί και να πάρετε μια αλληλουχία φανταστικών φωτογραφιών του σκύλου σας σε δράση.

Να είστε ψύχραιμοι

Μια καλή φωτογραφία δεν βγαίνει απλά με το να σημαδεύεται το φακό στο αντικείμενό σας. Σκεφτείτε όλα αυτά που θέλετε να είναι στη φωτογραφία, καθώς και το σκύλο σας. Ποιο θα είναι το φόντο; Ένας καναπές, ένα δέντρο στον κήπο, το αγαπημένο κρεβάτι του σκύλου; Ή μπορεί να θέλετε να εστιάσετε αποκλειστικά στο ζώο. Εάν η κάμερα σάς επιτρέπει να ρυθμίσετε το φακό σε ευρύ διάφραγμα (με μικρό f-stop, 4 ή μικρότερο), μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύ καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας το "βάθος πεδίου" ώστε το φόντο πίσω από το σκύλο σας να φαίνεται θολό.

Σκεφτείτε τις γωνίες λήψης. Θέλετε να φωτογραφίσετε το σκύλο σας να δείχνει σκεφτικός; τραβήξτε τη φωτογραφία από το πλάι· να κοιτάει μακριά στον βάθος; τραβήξτε τη φωτογραφία από πίσω· να κοιτάει κατευθείαν το φακό; Κατεβείτε στο δικό του επίπεδο στο πάτωμα - αυτή η κίνηση δεν θα σας δώσει μόνο καλύτερη προοπτική από το να τραβήξετε την κορυφή του κεφαλιού του σκύλου σας από ψηλά, αλλά θα τον βοηθήσει και να χαλαρώσει.

Να είστε δεκτικοί

Μην φοβάστε να έχετε ανθρώπους στη φωτογραφία. Πόσο πιο ιδιαίτερη θα είναι αυτή η φωτογραφία στο μέλλον εάν περιλαμβάνει ακόμα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο; Σε κάποιες περιπτώσεις, η απλή συμπερίληψη των χεριών που αγκαλιάζουν το σκύλο είναι αρκετή για να προσδώσει μια πραγματικά επιπρόσθετη συναισθηματική θέρμη στην εικόνα, και μπορεί επίσης να είναι ένας έξυπνος τρόπος για να κρατήσετε έναν υπερδραστήριο σκύλο ακίνητο για όσο χρειάζεται ώστε να τραβήξετε τη φωτογραφία σας!

Παρατηρήστε πως αλληλεπιδρούν ο άνθρωπος και ο σκύλος. Εάν είστε τυχεροί, μπορεί και να πιάσετε αυτό το τέλειο στιγμιότυπο, μια ματιά μεταξύ τους ή τη στιγμή που ο σκύλος χαλαρώνει και σκάει αυτό το λαμπερό χαμόγελο.

Τέλος, η καλύτερη συμβουλή από όλες...

Εάν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη, συνεχίστε να προσπαθείτε. Όσο περισσότερο συνηθίζει ο σκύλος την κάμερά σας, τόσο περισσότερο θα την αγνοεί και θα συμπεριφέρεται φυσιολογικά.

Τότε είναι που θα πάρετε τη φωτογραφία που θα λιώνει την καρδιά σας κάθε φορά που θα την κοιτάτε στο μέλλον!

[ ↑ skip to content ↑ ]