[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Διατηρώντας το γατάκι σας σε φόρμα

Όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες πρέπει να ασκούνται για να διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση και υγιείς. Ωστόσο, δε θα γραφτούν στο τοπικό γυμναστήριο.

Γατάκια που βγαίνουν έξω

Λίγες εβδομάδες μετά τη δεύτερη σειρά ενέσεων, μπορεί να αποφασίσετε να αρχίσετε να αφήνετε τη γάτα σας να βγαίνει έξω. Σε αυτήν την περίπτωση, δε θα χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν ασκείται αρκετά. Θα βρυχηθεί, κυνηγήσει, σκαρφαλώσει και εξερευνήσει ενστικτωδώς, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα μια αρκετά καλή σωματική άσκηση.

Γατάκια που ζουν μέσα στο σπίτι

Όλο και περισσότερα άτομα αποφασίζουν να διατηρήσουν τις γάτες ως κατοικίδια εσωτερικού χώρου. Ίσως επειδή ζουν σε ένα διαμέρισμα χωρίς κήπο, για παράδειγμα. Ή σε μια περιοχή με ιδιαίτερα επικίνδυνη κυκλοφορία αυτοκινήτων.

Αν έχετε επιλέξει μια ζωή εσωτερικού χώρου για το γατάκι σας, θα πρέπει να δουλέψετε σκληρότερα για να βεβαιωθείτε ότι έχει μια διέξοδο για τα φυσικά αρπακτικά ένστικτά του όπως το κυνήγι, το σκαρφάλωμα και το γρατζούνισμα. Επίσης πρέπει να ασκείται για να διατηρηθεί σε καλή φυσική κατάσταση και υγιές. Ευτυχώς, και οι δύο αυτές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν μέσω του παιχνιδιού. Όλες οι γάτες αγαπούν το παιχνίδι, αλλά για αυτές που ζουν μέσα στο σπίτι, αυτό είναι σημαντικό.

Τα καλύτερα παιχνίδια θα ενθαρρύνουν τη γάτα σας να κοιτάζει επίμονα, να εκτινάσσεται, να κυνηγάει και να χτυπάει αντικείμενα με τα πέλματά της με ασφαλή τρόπο. Θα αγαπήσει τα παιχνίδια που κινούνται, οπότε οτιδήποτε με κορδόνι πιθανόν να αποτελέσει μεγάλη επιτυχία. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μηχανικά παιχνίδια για να τα κυνηγάει τριγύρω. Ή ένα παιχνίδι παραγεμισμένο με catnip. Ορισμένες γάτες τρελαίνονται για αυτά. Το γατάκι σας θα αγαπάει το σκαρφάλωμα και το κρύψιμο και μπορείτε να ενθαρρύνετε αυτή τη συμπεριφορά αγοράζοντας ένα κέντρο δραστηριότητας για γάτες. Ωστόσο, αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα, μια καλή εναλλακτική αποτελούν τα χαρτόκουτα. Επίσης, μην ξεχνάτε το νυχοδρόμιο. Χρησιμοποιώντας τον, θα δυναμώσουν οι μύες των ώμων και της πλάτης της γάτας και μπορεί ακόμη να σώσει τα έπιπλά σας!

Να θυμάστε ότι οι γάτες είναι έξυπνες κι επομένως βαριούνται εύκολα. Μια καλή οδηγία είναι να εναλλάσετε τα διαθέσιμα παιχνίδια για το γατάκι σας.

Εκτός από την προσφορά διεγερτικών παιχνιδιών, στοχεύστε σε τουλάχιστον 20 λεπτά διαδραστικού παιχνιδιού με το γατάκι σας καθημερινώς. Αυτό σίγουρα θα διατηρήσει δυνατούς τους μύες του και τις αρθρώσεις του ευέλικτες. Αποτελεί επίσης έναν υπέροχο τρόπο δημιουργίας δεσμών.

Παχιές γάτες

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας διατήρησης της υγείας και της φυσικής κατάστασης της γάτας σας είναι να είστε σίγουροι ότι δεν έχει γίνει υπέρβαρη. Τα ζώα στη Βρετανία παχαίνουν συνέχεια και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι έως 50% του πληθυσμού των γατών στο κράτος αυτό διαθέτουν περισσότερα κιλά από όσο θα έπρεπε. Οι στειρωμένες γάτες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην πρόσληψη βάρους. Για να μην προστεθεί και η γάτα σας σε αυτήν την καταθλιπτική στατιστική, απλώς ακολουθήστε λίγες απλές οδηγίες.

Πρώτα από όλα, ταΐστε το γατάκι σας με μια ισορροπημένη διατροφή όπως η Science Plan Kitten της Hill's ή Nature's Best Kitten της Hill's. Για να βρείτε τις σωστές ποσότητες, απλά ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο.

Μη δίνετε ψίχουλα στο γατάκι σας. Ένα μπισκότο, σε μια γάτα, είναι σαν να τρώμε εμείς ολόκληρο το πακέτο (έρευνα της Hill's). Αν θέλετε να δώσετε στο γατάκι σας λιχουδιές, χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες για τις γάτες, και υπολογίστε το στην ημερήσια πρόσληψη τροφής.

Σιγουρευτείτε ότι το γατάκι σας ασκείται αρκετά.

Τέλος, να παρακολουθείτε το βάρος του γατιού σας και, αν παρατηρήσετε ότι αυξάνει, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει μια ειδική τροφή όπως την Prescription Diet της Hill's.

Η επίδραση της γατούλας σας στην υγεία σας

Στο θέμα της υγείας και της φυσικής κατάστασης, γνωρίζατε ότι το να διαθέτετε ένα γατάκι είναι στην πραγματικότητα καλό για τη δική σας υγεία και ευημερία; Οι έρευνες δείχνουν ότι το χάιδεμα ενός κατοικιδίου μπορεί πράγματι να μειώσει την πίεση του αίματός σας, για παράδειγμα.

Βεβαίως, αυτό μπορεί να μη σας κάνει τόσο μεγάλη έκπληξη. Εξάλλου, δε χρειάζεται να το πουν οι επιστήμονες πόσο καλά σας κάνει να νιώθετε το γατάκι σας, έτσι;

[ ↑ skip to content ↑ ]