[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Κρατώντας το γατάκι σας κοντά στο σπίτι

Γάτες με πρόσβαση στον έξω χώρο απολαμβάνουν πολλές διασκεδαστικές εμπειρίες αλλά επίσης αντιμετωπίζουν κινδύνους: κυκλοφοριακή κίνηση, σκύλοι, άλλες γάτες, η απόκτηση ψύλλων ή κολλητικές κακοήθεις ασθένειες…η λίστα είναι ατελείωτη. Είναι κατανοητό ότι το να επιτρέψετε στη γάτα σας να βγει στον έξω κόσμο θέλει γερά νεύρα. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μείνει η γάτα σας ασφαλής.

 

Πότε;

Τα γατάκια δεν πρέπει να αφήνονται έξω να ανακατευτούν με άλλες γάτες μέχρι να εμβολιαστούν. Επίσης είναι καλύτερο να στειρώσετε τη γάτα σας πριν την αφήσετε να περιπλανιέται σε μια ευρύτερη περιοχή. Οι αρσενικές γάτες που δεν είναι στειρωμένες τείνουν να περιπλανώνται σε ευρύτερες περιοχές και να εμπλέκονται σε μάχες με άλλες αρσενικές γάτες. Αυτό συνήθως οδηγεί στην ανάπτυξη αποστημάτων από γατίσια δαγκώματα και μπορεί ακόμα να προκαλέσει και μια ιική λοίμωξη. Όταν η γάτα σας συμπληρώσει μια σειρά εμβολιασμών κι έχει στειρωθεί, θα είναι 6 μηνών σε ηλικία και θα είναι πιο ικανή να φροντίζει τον εαυτό της.

 

Συγχρονισμός

Είναι πολύ καλύτερο να αφήνετε τη γάτα σας έξω από το σπίτι το πρωί, παρά κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακεί σε ατύχημα στο δρόμο λόγω της κακοής ορατότητας. Ιδανικά, υιοθετήστε προγραμματισμένα γεύματα, παρά απεριόριστη πρόσβαση σε φαγητό, για ορισμένες εβδομάδες πριν της επιτρέψετε να βγαίνει έξω και αφήστε τη γάτα για λίγο πριν την ώρα του φαγητού. Η πείνα θα την ενθαρρύνει να γυρίσει πίσω στην ώρα του φαγητού. Μπορείτε επίσης να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας χρησιμοποιώντας έναν ήχο – όπως ένα κουδούνι, ένα κλίκερ ή τα κλειδιά πριν προσφέρετε το γεύμα της ή λιχουδιές. Ο ήχος αυτός δηλώνει στο κατοικίδιό σας ότι βρίσκεστε κοντά σε ανταμοιβή με βάση το φαγητό. Το απλό κούνημα της σακούλας με το φαγητό μπορεί να οδηγήσει στο να έρθει τρέχοντας! Αφήνοντας το φαγητό έξω από το σπίτι μπορεί να δουλέψει αλλά δε βοηθά πάντα, καθώς μπορεί να προσελκύσει γειτονικές γάτες τις οποίες η γάτα σας μπορεί να φοβάται, μειώνοντας κι άλλο τις πιθανότητες να επιστρέψει σπίτι.

 

Προφυλάξεις

Ένα περιλαίμιο με ένα κουδουνάκι αφενός θα μειώσει σημαντικά τις επιτυχημένες προσπάθειες της γάτας σας να πιάνει μικρά πουλιά και αφετέρου θα σας βοηθησει να την ακούτε όταν είναι κοντά. Το μικροτσιπ θα ενισχύσει την πιθανότητα να σας επιστραφεί η γάτα σας, όταν βρεθεί. Υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί που θα καταχωρίσουν τα στοιχεία επικοινωνίας σας και θα σας δώσουν μια κωδικοποιημένη ταυτότητα κατοικιδίου για να την τοποθετήσετε στο περιλαίμιό του. Αυτό δεν είναι απλώς ένα ορατό μέσο ταυτοποίησης. Μπορεί, επίσης, να είναι ένας πιο ασφαλής τρόπος προστασίας των προσωπικών σας στοιχείων επικοινωνίας. Κάποιοι ιδιοκτήτες γάτων που χρησιμοποιούν ταυτότητες κατοικιδίων με σημειωμένη επάνω τη διεύθυνσή τους, έχουν παρασυρθεί σε ένα σημείο συνάντησης από ένα άτομο που ισχυρίζεται ότι βρήκε τη γάτα τους και, μέχρι να γυρίσουν σπίτι, τους έχουν ληστέψει.

Η οριοθέτηση του σπιτιού σας και του κήπου με γατίσιες μυρωδιές από το σπίτι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προσέλκυση της γάτας σας: λίγα κλινοσκεπάσματα, τρίχες ή τα περιεχόμενα του αμμοδοχείου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια επείγουσα κατάσταση όταν η γάτα σας λείπει για πολύ καιρό.

 

Καταστάσεις Υψηλού Κινδύνου

Η μετακόμιση είναι μια αγχώδης στιγμή και το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να χάσετε και τη γάτα σας. Κρατήστε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν της επιτρέψετε την πρόσβαση έξω από το σπίτι και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχύτη φερομονών με καλώδιο για να την ενθαρρύνετε να νιώσει ασφαλής και χαλαρή στο νέο σπίτι. Τέλος, πάντα να κρατάτε μια τελευταία φωτογραφία της γάτας σας για να χρησιμοποιήσετε στις αφίσες στην περίπτωση που χαθεί.

 


[ ↑ skip to content ↑ ]