[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Υγεία και ευημερία

Υγεία και ευημερία

Διατηρώντας το γατάκι σας σε φόρμα

Όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες χρειάζονται άσκηση για να μείνουν σε φόρμα και υγιείς. Ωστόσο, είναι σχεδόν απίθανο να γραφτούν στο τοπικό γυμναστήριο.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Διατηρώντας το γατάκι σας καλά περιποιημένο

Όσον αφορά την περιποίηση, τα γατάκια είναι ιδιότροπα. Μαθαίνουν πως να διατηρούνται καθαρά και τακτοποιημένα από τις μητέρες τους. Αλλά περιστασιακά, μπορεί να χρειαστούν κάποια βοήθεια από εσάς, και η περιποίηση αυτή σας δίνει μια υπέροχη ευκαιρία να την παραχαϊδέψετε – θα απολαύσει το κάθε δευτερόλεπτο! Αν το γατάκι σας έχει μακρύ τρίχωμα, για παράδειγμα, θα χρειάζεται καθημερινό χτένισμα.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Συνάντηση με τον κτηνίατρο

Είστε δεσμευμένος να επιθυμείτε το καλύτερο για το νέο σας γατάκι, κι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε έναν εξαίρετο κτηνίατρο. Εξάλλου, θα βασίζεστε σε αυτό για τα επόμενα χρόνια. Μια σύσταση από οικογένεια ή φίλους είναι ένας τρόπος εύρεσης ενός καλού κτηνιάτρου, διαφορετικά απλά εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Εμβολιάζοντας το γατάκι σας

Το νέο σας γατάκι θα ξεκινήσει τη ζωή του με κάποια φυσική ανοσία από ασθένειας από τη μητέρα του, αλλά καθώς αυτή εξασθενεί, θα πρέπει να εμβολιαστεί για να μείνει υγιές. Ο εμβολιασμός του γατιού σας είναι εντελώς απαραίτητος καθώς θα το προστατεύσει από ασθένειες επικίνδυνες για τη ζωή. Οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν ένα συνδυασμένο εμβόλιο, που δίνεται γύρω στις 8-9 και 11-12 εβδομάδες ζωής.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Τοποθετώντας μικροτσιπ

Το γατάκι σας δεν πρέπει να αφήνεται έξω από το σπίτι μέχρι να ολοκληρώσει την πρώτη σειρά εμβολίων. Ακόμα και τότε, πρέπει να περιμένετε άλλες 2 εβδομάδες, για να σιγουρευτείτε ότι το εμβόλιο έχει χρόνο για να δράσει. Μια καλή ηλικία για να το αφήσετε να εξερευνήσει τον έξω κόσμο είναι οι 14-16 εβδομάδες, αλλά παρακαλούμε να μην το αφήσετε να βγει έξω χωρίς συνοδεία μέχρι να είναι σίγουρο. Μια καλή οδηγία είναι αν είναι αρκετά μεγάλο για να χρησιμοποιήσει το πορτάκι για γάτες.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Φροντίζοντας τα δόντια της γατούλας σας

Όταν πάρε το γατάκι σας για πρώτη φορά, σχεδόν σίγουρα δε θα έχει μια πλήρη σειρά «νεογιλών δοντιών». Αυτά τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στις 3 εβδομάδες. Γύρω στις 15 εβδομάδες θα ξεκινήσουν να χαλαρώνουν και να πέφτουν, αφήνοντας χώρο για τα μόνιμα δόντια του.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Τσιμπούρια και σκώληκες

Το γατάκι σας θα αγαπά το παραχάιδεμα και την προσοχή σας, την απλόχερη αγάπη από την οικογένεια και τους φίλους σας, αλλά όχι την προσοχή που λαμβάνει από παράσιτα. Τα τσιμπούρια, οι σκώληκες και οι ψύλλοι είναι εξαιρετικά συνήθεις, οπότε θα ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο αν το γατάκι σας δεν κόλλαγε κάποια στιγμή. Τα καλά νέα είναι ότι τα παράσιτα δεν είναι τόσο επιζήμια, και είναι εύκολο να απαλλαγείτε.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Ένα τέλειο τρίχωμα για το γατάκι σας

Κάθε νέος ιδιοκτήτης γατιού επιθυμεί ο νέος χνουδωτός σύντροφός του να εξελιχθεί σε μια υγιές, χαρούμενη γάτα. Επομένως είναι σημαντικό από μέρους σας, να διασφαλίσετε ότι το γατάκι έχει καλή υγεία. Για παράδειγμα, η σωστή διατροφή και η συμπλήρωση της πρώτης σειράς εμβολίων είναι απαραίτητα για να αναπτυχθεί.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη στείρωση

Αν δεν σχεδιάζετε να ζευγαρώσετε το γατάκι σας, η στείρωση είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε να απολαύσει τη ζωή στο έπακρον. Γιατί; Επειδή όχι μόνο θα αποφύγετε το άγχος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στις θηλυκές γάτες, αλλά επίσης μια αρσενική γάτα θα αποφύγει σεξουαλική συμπεριφορά όπως μαρκάρισμα με τα ούρα και ουρλιαχτά, τα οποία μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστα.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

6μηνος έλεγχος υγείας

Στους έξι μήνες, είναι σκόπιμο να γίνει ένα ραντεβού στον κτηνίατρό σας για το γατάκι σας, έτσι ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει ένα λεπτομερές έλεγχο. Ο κτηνίατρός σας θα θέλει να βεβαιωθεί ότι το γατάκι σας βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την ανάπτυξη του, οπότε θα ελέγξει το βάρος του και να παρέχει μια γενική αξιολόγηση της υγείας.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Μεγαλώνοντας

Στους έξι μήνες ζωής, το γατάκι σας θα έχει φθάσει στα τρία τέταρτα του ενήλικου μεγέθους του. Αλλά μην ξεγελαστείτε από την εμφάνιση – μπορεί να μοιάζει ενήλικο αλλά δε θα συμπεριφέρεται αντιστοίχως (όχι όπως ένας έφηβος!). Το παιχνίδι και οι σκανδαλιές αποτελούν την ημερήσια διάταξη.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Η καλή φροντίδα της υγείας ξεκινά στο σπίτι

Μια καλή ρουτίνα ελέγχου της υγείας για το γατάκι σας ξεκινά στο σπίτι. Όπως και στον άνθρωπο, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Επειδή είστε το άτομο το οποίο το γατάκι σας γνωρίζει καλύτερα, κανείς δεν είναι πιο κατάλληλος να γίνει τα «μάτια» και τα «αυτιά» του κτηνιάτρου.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Φροντίζοντας τα καινούργια δόντια της γατούλας σας

Το βούρτσισμα των δοντιών της γάτας σας δεν είναι τόσο δύσκολο όσο πιστεύετε. Αν ξεκινήσετε νωρίς και χρησιμοποιείτε μια ειδική γατίσια οδοντόκρεμα που της αρέσει, η γάτα σας θα ανυπομονεί για αυτήν. Μην δελεαστείτε να χρησιμοποιήσετε ανθρώπινη οδοντόβουρτσα γιατί δεν είναι κατάλληλες και μπορεί να τραυματίσουν τα ούλα του κατοικιδίου σας. Ο κτηνίατρός σας θα χαρεί να σας συμβουλέψει σχετικά με το ποια βούρτσα είναι καταλληλότερη για το γατάκι σας. Ξεκινήστε με το να συνηθίσει το γατάκι σας την τοποθέτηση του δακτύλου σας στο στόμα του, καλοπιάνοντας ήπια ώστε να ανοίξει το στόμα και τρίβοντας τα δόντια του.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Τοξικά φυτά του σπιτιού

Πολλοί ιδιοκτήτες γατών έχουν επιλέξει εδώ και χρόνια να κρατούν τις γάτες τους μέσα στο σπίτι. Αυτό είναι κατανοητό καθώς οι κίνδυνοι ατυχήματος στο δρόμο είναι πραγματικοί τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Εξαλείφοντας την κακή συμπεριφορά

Το μαρκάρισμα είναι μια τελείως φυσική γατίσια συμπεριφορά και ο τρόπος μαρκαρίσματος μιας περιοχής με πληροφορίες σχετικά με αυτές. Ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα επιθυμητό αν γίνεται στο σαλόνι σας! Πριν προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα του μαρκαρίσματος, είναι σημαντικό να καθορίσετε ότι το γατάκι σας όντως μαρκάρει, αλλά δεν ουρεί.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Απαλλαγή από τριχόμπαλες

Οι γάτες είναι πολύ καθαρά πλάσματα και το γατάκι σας θα περνάει σχεδόν πέντε ώρες την ημέρα περιποιούμενο τον εαυτό του. Όταν το κάνει αυτό, θα φεύγουν τρίχες από το τρίχωμά της. Αυτές είναι δύσκολο να τις φτύσει, οπότε πιθανόν να τις καταπιεί.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Ελέγχοντας για λοιμώξεις της ουροποιητικής οδού

Το γατάκι σας δε μπορεί να σας πει αν είναι άρρωστο, επομένως πρέπει να προσέχετε για τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι η νόσος της κατώτερης ουροποιητικής οδού στις γάτες (FLUTD). Να τι πρέπει να κοιτάξετε: Πόνο κατά την ούρηση.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Το γατάκι σας είναι σχεδόν ενήλικο

Μέχρι την ηλικία του ενός έτους, το γατάκι σας θα έχει ενηλικιωθεί. Μπορεί να εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται ως σκανδαλιάρικο γατάκι, αλλά οι ανάγκες του θα έχουν αλλάξει.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Πότε να καλέσετε τον κτηνίατρο

Γνωρίζετε τη γάτα σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον και, αν ενδιαφέρεστε, δεν θα πρέπει να διστάσετε να καλέσετε τον κτηνίατρό σας. Είναι προτιμότερη η ασφάλεια παρά η μεταμέλεια και κανέναν κτηνίατρο δε θα πείραζε ένας ψευδής συναγερμός. Πότε να καλέσετε τον κτηνίατρο Καλέστε τον κτηνίατρό σας αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα: απώλεια της όρεξης Έμετος Διάρροια ή δυσκοιλιότητα Βήχας, συριγμός ή δυσκολία στην αναπνοή Αιμορραγία Χωλότητα Λερωμένα μάτια ή αυτιά Λήθαργος, κόπωση ή μειωμένη δραστηριότητα Υπερβολικό γρατζούνισμα ή πολύ κόκκινο δέρμα Αυξημένη δίψα Δυσκολία στην ούρηση Κλάμα από τον πόνο ή νιαούρισμα Πρησμένα πόδια ή αρθρώσεις Οτιδήποτε άλλο που σας ανησυχεί.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Παρουσιάζοντας μια νέα τροφή

Τώρα που έχετε ένα γατάκι, όλα τα πράγματα που έχετε ακούσει για τις γάτες με την πάροδο των χρόνων ξαφνικά φαίνονται πιο σχετικά. Αλλά είναι δύσκολο να κατανοήσετε τους μύθους και τα παραμύθια με τα οποία μεγαλώσατε. Αυτή η λίστα θα σας βοηθήσει να διαχωρίσετε την πραγματικότητα από τη φαντασία.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Πλήρης ανάπτυξη και σε καλή φυσική κατάσταση

Μέχρι την ηλικία του ενός έτους, το γατάκι σας θα έχει ενηλικιωθεί. Μπορεί να εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται ως σκανδαλιάρικο γατάκι, αλλά οι ανάγκες του θα έχουν αλλάξει.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

[ ↑ skip to content ↑ ]