[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη στείρωση

Η στείρωση είναι στα αλήθεια το καλύτερο για τη γάτα σας. Στείρωση θηλυκών γατών- Hill's Pet

Αν δεν σχεδιάζετε να ζευγαρώσετε το γατάκι σας, η στείρωση είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε να απολαύσει τη ζωή στο έπακρον. Γιατί; Επειδή όχι μόνο θα αποφύγετε το άγχος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στις θηλυκές γάτες, αλλά επίσης μια αρσενική γάτα θα αποφύγει σεξουαλική συμπεριφορά όπως μαρκάρισμα με τα ούρα και ουρλιαχτά, τα οποία μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστα. Η ώθηση να φύγουν από το σπίτι για να βρουν ταίρι θα εξαφανιστεί, οπότε η γάτα σας θα μείνει πιστή, στοργική και λιγότερο πιθανό να γίνει αδέσποτη. Αυτό μειώνει επίσης τον κίνδυνο ατυχημάτων στο δρόμο και μάχες με άλλες γάτες.

Η στείρωση έχει οφέλη για την υγεία επίσης. Η μείωση των ορμονών θα προστατεύσει τη γάτα σας από ασθένειες, όπως λοιμώξεις της μήτρας και καρκίνο. Τελικά, οι στειρωμένες γάτες τείνουν να ζουν περισσότερο.

Οι περισσότεροι κτηνίατροι συστήνουν τη στείρωση μεταξύ των τεσσάρων και έξι μηνών ζωής και θα σας εξηγήσουν τι ακριβώς περιλαμβάνει.

Τι να περιμένετε

Η στείρωση είναι μια απλή διαδικασία, την οποία ο κτηνίατρός σας ήδη έχει πραγματοποιήσει δεκάδες φορές. Είναι φυσικό να νιώθετε νευρικοί ή ενδεχομένως ένοχοι, αλλά μπορείτε να ησυχάσετε γνωρίζοντας ότι κάνετε το καλύτερο για τη γάτα σας.

Ο κτηνίατρός σας πιθανώς θα σας ζητήσει να μην ταΐζετε το γατάκι σας το απόγευμα πριν την επέμβαση. Αυτό συμβαίνει επειδή θα λάβει γενική αναισθησία. Αλλά επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο για να μάθετε τον ακριβή τρόπο προετοιμασίας για αυτήν την ημέρα.

Πριν πραγματοποιηθεί η επέμβαση, ο κτηνίατρος πρέπει να ξυρίσει μια μικρή περιοχή της γούνας της, οπότε μη σοκαριστείτε αν προσέξετε μια γυμνή περιοχή μετά την επέμβαση. Η διαδικασία είναι απλή είτε στειρώνετε ένα αρσενικό (απομακρύνοντας τους όρχεις) είτε στειρώνετε ένα θυληκό (απομακρύνοντας ωοθήκες και μήτρα), και πραγματοποιείται μόνο μια μικρή τομή. Επομένως μην ανησυχείτε, είναι πολύ σπάνιο να εμφανιστούν επιπλοκές.

Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως μπορείτε να πάρετε το γατάκι σας πίσω στο σπίτι την ίδια μέρα. Θυμηθείτε, είναι φυσιολογικό να κοιμάται πολύ τις επόμενες ώρες, ενώ το σώμα του προσαρμόζεται μετά το αναισθητικό. Πιθανώς να αναπηδάει συνέχεια την επόμενη μέρα, αλλά προσπαθήστε να το κρατήσετε σχετικά ήρεμο για μια μέρα ή δύο έτσι ώστε να αναρρώσει σωστά. Τα ράμματα (απαραίτητα για τα θηλυκά, συνήθως όχι για τα αρσενικά), συνήθως απομακρύνονται μετά από 7 έως 10 μέρες.

Μετά τη στείρωση

Η αλλαγή στην ορμονική ισορροπία μετά τη στείρωση θα αλλάξει, επιβραδύνοντας το μεταβολισμό της γάτας σας, και το γεγονός αυτό οδηγεί στην τάση για πρόσληψη βάρους. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να πάρει βάρος η γάτα σας. Απλά πρέπει να διασφαλίσετε ότι την ταΐζετε με σωστές ποσότητες της σωστής τροφής. Επίσης, ενώ τα προβλήματα ούρησης είναι συχνά στις γάτες, αυτά εμφανίζονται συχνότερα μετά τη στείρωση. Πρέπει να σκεφτείτε την αλλαγή σε μια τροφή ειδικά σχεδιασμένη για στειρωμένες γάτες, μόλις το γατάκι σας στειρωθεί, όπως η Hill’s Science Plan Neutered Cat. Αυτή η τροφή περιέχει τα σωστά επίπεδα ενέργειας, ισορροπία βιταμινών, μετάλλων και ασφαλή επίπεδα άλατος, το οποίο σημαίνει ότι θα βοηθήσετε στην πρόληψη τυχόν προβλημάτων. Αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την τροφή που πρέπει να δώσετε στη γάτα σας, ή αν έχετε ερωτήσεις, ο κτηνίατρος θα χαρεί να σας συμβουλέψει.

[ ↑ skip to content ↑ ]