[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Υγιές δέρμα και υγιές τρίχωμα

Ένα σημαντικό σημείο στη διατήρηση της γάτας σας σε τέλεια κατάσταση είναι να είστε βέβαιοι ότι έχει υγιές δέρμα και τρίχωμα. Η ποσότητα της περιποίησης που χρειάζεται μία γάτα ποικίλλει ανάλογα με τη φυλή, αλλά γενικά όσο πιο πολλές τρίχες έχει μία γάτα, τόσο περισσότερο βούρτσισμα και περιποίηση χρειάζεται, αλλά όλες οι γάτες θα επωφεληθούν από μια καλή σωματική περιποίηση. Οι γάτες χρησιμοποιούν τη γλώσσα και τα δόντια τους για να περιποιηθούν τον εαυτό τους, αλλά αυτό προκαλεί την κατάποση τριχών. Οι τρίχες αυτές συνήθως δεν πέπτονται και μπορεί να σχηματίσουν τριχόμπαλες. Αυτές συνήθως απομακρύνονται με τα κόπρανα ή αποβάλλονται μέσω του εμετού, ο οποίος μπορεί να είναι μια δυσάρεστη έκπληξη. Ωστόσο, στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να προκληθεί μπλοκάρισμα των εντέρων, και να χρειαστεί χειρουργείο. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης των τριχόμπαλων είναι η τακτική περιποίηση και η παροχή φαγητού με κατάλληλο επίπεδο ινών.

D.I.Y. (Κάντο μόνος σου) περιποίηση

Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να περάσετε χρόνο με τη γάτα σας και να δεθείτε μεταξύ σας. Σε ορισμένες γάτες αρέσει το βούρτσισμα, ενώ άλλες χρειάζονται λίγη ενθάρρυνση. Μια καλή ιδέα είναι να έχετε ορισμένα σνακς ή γατοτροφή σε κοντινή απόσταση έτσι ώστε όταν αρχίσετε να βουρτσίζετε να μπορείτε να τα δίνετε περιστασιακά (χωρίς να δίνετε υπερβολικό φαγητό στη γάτα) ως επιβράβευση για την ήρεμη συμπεριφορά της. Σε ορισμένες γάτες, αρκεί η ανταμοιβή τους με επιπλέον αγκαλιές. Για να περιποιηθείτε τη γάτα σας στο σπίτι θα χρειαστείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Υπάρχουν πολλοί τύποι διαθέσιμων βουρτσών και χτενών, επομένως ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου ή του αισθητικού σχετικά με την καταλληλότερη για το τρίχωμα της γάτας σας.

Τακτικό βούρτσισμα

Οι φυλές με μακρύ τρίχωμα χρειάζονται τακτικό βούρτσισμα – ιδανικά κάθε μέρα – για να διατηρηθεί το τρίχωμα σε καλή κατάσταση και να μην δημιουργούνται κόμποι οι οποίοι είναι δύσκολο και επώδυνο να απομακρυνθούν. Ακόμα κι αν έχετε γάτα με κοντό τρίχωμα, το βούρτσισμα βοηθά στην προαγωγή ενός υγιούς δέρματος και σας δίνει την ευκαιρία να ελέγχετε για σημάδια δερματικού ερεθισμού ή όγκων. Αρχίστε βουρτσίζοντας ήπια προς την κατεύθυνση ανάπτυξης των τριχών. Μπορεί να χρειαστεί να ξεμπερδέψετε τους κόμπους με τα δάχτυλά σας ή χρησιμοποιήστε ψαλίδι με προσοχή. Αν η γάτα εμφανίσει σημάδια ενόχλησης ή στρες, μην την πιέζετε. Είναι καλύτερα να πραγματοποιείτε βραχείες περιόδους περιποίησης όταν η γάτα σας είναι χαλαρή, αντί να εμπλέκεστε σε μάχη η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η γάτα σας να φοβάται τη θέα της βούρτσας!

Η Ώρα του Μπάνιου

Οι γάτες καταφέρνουν καλά να διατηρούνται καθαρές, οπότε συνήθως τα τακτικά μπάνια δεν είναι απαραίτητα. Ωστόσο, για την αντιμετώπιση ορισμένων δερματικών καταστάσεων, ή αν η γάτα σας έχει λερωθεί πολύ, ίσως χρειαστεί να την πλύνετε. Να χρησιμοποιείτε πάντα σαμπουάν ειδικά σχεδιασμένο για γάτες και βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο. Σε πολλές γάτες δεν αρέσει το μπάνιο, οπότε μπορεί να χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου άλλου. Να είστε όσο το δυνατόν ήρεμοι και να δουλεύετε με ήπιο τρόπο από το κεφάλι προς την ουρά. Ξεπλύνετε εντελώς το σαμπουάν και στη συνέχεια τυλίξτε την με μια μαλακή πετσέτα και βεβαιωθείτε ότι έχει στεγνώσει καλά – και όταν τελειώσετε, μην ξεχάσετε να της δώσετε μια μεγάλη επιβράβευση!

Η σωστή διατροφή

Μια άλλη σημαντική πτυχή της διατήρησης ενός υγιούς τριχώματος είναι η διατροφή. Οι τρίχες απαρτίζονται κυρίως από πρωτεΐνες, και όσο καλύτερη είναι η διατροφή της γάτας σας, τόσο καλύτερο τρίχωμα θα έχει. Τροφές με πρωτεΐνες καλής ποιότητας καθώς επίσης πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα λιπαρά οξέα (δηλαδή, ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα) είναι ιδιαίτερα καλές για το τρίχωμα της γάτας σας και την υγεία του δέρματος. Αν το τρίχωμα της γάτας σας είναι μουντό ή λιπαρό, ή αν το δέρμα της είναι ξηρό και ξεφλουδίζει, τότε ίσως ευθύνεται η διατροφή της. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις τροφές που θα σας σύστηνε για να έχει η γάτα σας υγιές δέρμα και τρίχωμα.
[ ↑ skip to content ↑ ]