[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Πένθος στις γάτες

Μικρή προσοχή δίνεται στο αντικείμενο της θλίψης στις γάτες, κυρίως επειδή συχνά θεωρούνται ως ανεξάρτητα ζώα που διατηρούν μεγάλο μέρος της “άγριας” φύσης τους. Αλλά οι γάτες επιδεικνύουν συμπεριφορικές αλλαγές μετά την απώλεια μιας άλλης γάτας κι ορισμένες φορές είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητές.

Όταν τα ζώα συνάπτουν στενούς δεσμούς είναι πιθανότερο να αναστατωθούν από την απώλεια του συντρόφου τους. Ακόμα και οι γάτες που συνεχώς μαλώνουν, θα πενθήσουν την απώλεια ενός εχθρικού συντρόφου. Ενώ κανείς δε θα μάθει ποτέ αν η γάτα καταλαβαίνει το θάνατο, σίγουρα γνωρίζει ότι ένα μέλος του σπιτιού λείπει και ότι κάτι έχει αλλάξει μέσα στο σπίτι. Η ανησυχία του ιδιοκτήτη στην απώλεια ενός κατοικιδίου μπορεί επίσης να μεταβιβαστεί στη γάτα, μεγαλώνοντας τη σύγχυση που ίσως νιώθει.

Σημάδια θλίψης

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί πως θα συμπεριφερθεί μια γάτα όταν χαθεί ένας σύντροφός της. Ορισμένες γάτες παραμένουν πλήρως ανεπηρέαστες και, πράγματι, ορισμένες από αυτές μπορεί χαρούν όταν εξαφανιστεί ο συγκάτοικός τους. Άλλες μπορεί να σταματήσουν να τρώνε και χάνουν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον, κι απλώς κάθονται και παρατηρούν. Φαίνεται ότι έχουν κατάθλιψη. Λίγες γάτες υφίστανται αλλαγές της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς όταν χάνεται ένας σύντροφος.

Ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη έρευνα στο αντικείμενο του θανάτου στις γάτες, μια έρευνα από την Αμερικανική Ένωση για την Αποτροπή της Σκληρότητας στα Ζώα βρήκε ότι οι γάτες έτρωγαν λιγότερο, κοιμόντουσαν περισσότερο και γίνονταν πιο εκδηλωτικές μετά το θάνατο μιας γάτας συντρόφου. Αλλά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, στα 160 σπιτικά που ερευνήθηκαν, όλα τα κατοικίδια που έχασαν ένα σύντροφο συμπεριφέρονταν φυσιολογικά μέσα σε έξι μήνες.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε μια γάτα που θρηνεί να ξεπεράσει την απώλεια. Ελαχιστοποιώντας την αλλαγή, δίνετε χρόνο στη γάτα να αντιμετωπίσει την απώλεια μιας γάτας - συντρόφου. Διατηρήστε αναλλοίωτη την καθημερινότητά της. Αλλαγές στην ώρα του φαγητού ή ακόμη και η απλή μετακίνηση των επίπλων, μπορεί να της δημιουργήσουν περισσότερο στρες. Μια γάτα που θρηνεί μπορεί να αφήσει το φαγητό της. Η γάτα που αφήνει το φαγητό της για αρκετές ημέρες κινδυνεύει από πιθανή θανατηφόρα ηπατική νόσο, η οποία ονομάζεται ηπατική λιποείδωση. Ενθαρρύνετέ την να φάει ζεσταίνοντας ελαφρώς το φαγητό ή βάζοντας νερό ή ζωμό κρέατος. Καθίστε μαζί της κατή τη διάρκεια του γεύματός της για να την καθησυχάζετε. Μην μπείτε στον πειρασμό να της αλλάξετε διατροφή για να κινητοποιήσετε την όρεξή της, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές. Αν δεν φάει για τρεις ημέρες ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου. Ποιοτικός χρόνος Περάστε περισσότερο χρόνο με τη γάτα φροντίζοντάς την, χαϊδεύοντάς την και παίζοντας μαζί της. Αυτό θα της δώσει ένα θετικό αίσθημα για οποιαδήποτε αλλαγή αισθανθεί στο σπίτι. Μην επιχειρήσετε να αντικαταστήσετε αμέσως τη γάτα που χάθηκε. Παρότι στη γάτα σας μπορεί να λείπει η παλιά της συντροφιά, δύσκολα θα καλωσορίσει μια ξένη ενόσω εξακολουθεί να είναι αναστατωμένη από την απώλεια. Μια καινούργια γάτα αυτή την εποχή αποτελεί απλώς έναν επιπλέον παράγοντα πίεσης. Όπως σε πολλά είδη, μπορεί να είναι απαραίτητο να περάσει χρόνο μυρίζοντας και σπρώχνοντας το νεκρό σώμα, ως μέρος της διαδικασίας πένθους. Ως εκ τούτου, μπορεί να βοηθήσει περισσότερο αν φέρετε στο σπίτι το σώμα μιας γάτας που έχει υποστεί ευθανασία, από το να αποτεφρωθεί στο κτηνιατρείο. Όποτε συμβαίνουν δραματικές αλλαγές στη συμπεριφορά, η γάτα πρέπει πάντα να ελέγχεται από τον κτηνίατρο για οποιοδήποτε υποβόσκον σωματικό πρόβλημα. Μπορείτε να αναφέρετε τα άλυτα προβλήματα συμπεριφοράς σε έναν ειδικό στη συμπεριφορά των ζώων. Στήριξη στην απώλεια του κατοικίδιου Το να βοηθήσετε τη γάτα σας να ξεπεράσει το πένθος της μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, αν πρώτα οι ίδιοι δεν μπορείτε να ξεπεράσετε την απώλεια. Μερικές φορές βοηθάει να μοιράζεστε τα αισθήματά σας με κάποιον που γνωρίζει από προσωπική εμπειρία πόσο οδυνηρή είναι η απώλεια ενός κατοικίδιου. Η Υπηρεσία Pet Bereavement Support είναι μια εμπιστευτική τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που προσφέρει τέτοιου είδους στήριξη μέσω ενός εθνικού δικτύου εκπαιδευμένων εθελοντών Telephone Befrienders. Η Γραμμή Βοήθειας στηρίζεται από δύο φιλοζωικά ιδρύματα, το The Blue Cross και τη The Society for Companion Animal Studies. Η Γραμμή Βοήθειας είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 8.30π.μ μέχρι τις 5.30μ.μ. Υπάρχει ακόμη μια γραμμή επικοινωνίας πέραν αυτών των ωρών.
Για να επικοινωνήσετε, καλέστε τον αριθμό χωρίς χρέωση:  0800 096 6606
Ένας συνεργάτης θα σας δώσει πληροφορίες για τον κοντινότερο Telephone Befriender. Ref: Συμβουλευτική Επιτροπή για Γάτες-www.fabcats.org

 

[ ↑ skip to content ↑ ]