[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Οι πεπτικές διαταραχές είναι ένας από τους πιο κοινούς λόγους για να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι επικίνδυνη εποχή για την πέψη της γάτας σας – με τη γαλοπούλα, τη Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα και τους τόνους γλυκών και δώρων στο σπίτι, είναι εύκολο να μη δείτε τι έχει φάει η γάτα σας. Αν υποψιάζεστε πεπτική διαταραχή ή παρατηρήσετε σημάδια όπως διάρροια ή εμετό, πηγαίνετε την γάτα σας στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν.

Για κάθε ζώο - γάτες, σκύλοι και άνθρωποι ομοίως - η πέψη της τροφής και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών είναι ζωτικής σημασίας για τη γενικότερη υγεία και ευημερία. Ο όρος «πεπτική διαταραχή» αναφέρεται σε κάθε πάθηση που αποτρέπει τη σωστή λειτουργία της πέψης, ή η οποία αλλάζει το ρυθμό με τον οποίο η τροφή περνάει μέσω της πεπτικής οδού.

Οι πεπτικές διαταραχές είναι ένας από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης σε έναν κτηνίατρο. Τα δυο κύρια σημάδια που πρέπει να προσέξετε είναι ο εμετός ή η διάρροια. Ωστόσο, υπάρχουν λιγότερο έκδηλα σημάδια όπως η απώλεια βάρους, η αλλαγή της όρεξης, τα αέρια, το γουργούρισμα του στομαχιού ή ξαφνική απώλεια της δραστηριότητας.

Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές, πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατόν. Αν διαγνωσθεί μια πεπτική διαταραχή, ο κτηνίατρός σας θα συζητήσει μαζί σας σχετικά με την πιο πιθανή αιτία. Οι πιο συχνές αιτίες είναι:

•   Φλεγμονή και ερεθισμός του στομάχου (γαστρίτιδα)

•   Ανάπτυξη μιας δυσμενούς αντίδρασης σε μια τροφή, ή απλώς βρώση τροφής που έχει «διαφωνήσει» με το σκύλο σας

•   Το λεπτό έντερο μπορεί να ερεθιστεί ή να παρουσιαστεί υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων (Υπερανάπτυξη Βακτηρίων στο Λεπτό Έντερο, ή SIBO)

•   Η φλεγμονή του παχέος εντέρου (κολίτιδα) η οποία οδηγεί σε συχνή διάρροια, συχνά συνοδεύεται από αίμα ή βλέννα.

•   Το πάγκρεας μπορεί να είναι ερεθισμένο (παγκρεατίτιδα) ή μπορεί να μην παράγει αρκετά πεπτικά ένζυμα για να επεξεργαστεί κατάλληλα τις τροφές.

Συνεπώς, ο κτηνίατρός σας μπορεί να προτείνει να αλλάξετε την τροφή της γάτας σας ή να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να την βοηθήσει να επανέλθει γρηγορότερα. Κι' αυτό γιατί ο εμετός και η διάρροια μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια υγρών (αφυδάτωση) καθώς επίσης και σε απώλεια βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Επιπλέον, το εντερικό τείχος θα πάσχει συχνά από φλεγμονές και χρειάζεται τα σωστά θρεπτικά συστατικά για να αναρρώσει γρήγορα.

Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας σχετικά με την Hill's™ Prescription Diet™ Feline i/d™ η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για να βοηθήσει την γάτα σας να θεραπευθεί και να επανέλθει πιο αποτελεσματικά.

Η Prescription Diet Feline i/d της Hill's συστήνεται από τους κτηνίατρους γιατί:

  • Είναι εξαιρετικά εύγευστη για να βοηθήσει την γάτα σας να αρχίσει να τρώει ξανά
  • Έχει μια ήπια, μη ερεθιστική υφή βοηθώντας στην ανάρρωση του εντέρου
  • Είναι εξαιρετικά εύπεπτη με περιεχόμενο μέτριο σε λίπος για την υποβοήθηση της απορρόφησης τω ζωτικών θρεπτικών στοιχείων
  • Περιέχει τα σωστά επίπεδα ζωτικών μετάλλων για την αντικατάσταση εκείνων που χάθηκαν με τον εμετό και την διάρροια.
  • Πρωταγωνιστεί η Superior Antioxidant Formula μας, για την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος
  • Είναι κατάλληλη για βραχυπρόθεσμη ανάρρωση καθώς επίσης και για μακρόχρονη διατροφή
  • Είναι ιδανική και για γατάκια και για ενήλικες γάτες
  • Είναι διαθέσιμη σε νωπούς και ξηρούς τύπους

Όταν διαγνωσθεί η υποκείμενη αιτία της πεπτικής διαταραχής, ο κτηνίατρός σας ίσως συστήσει την αλλαγή της τροφής με μία της ποικιλίας των Hill's. Ωστόσο, δώστε του μόνο την τροφή που συστήνεται από τον κτηνίατρό σας – μην επιχειρήσετε να «μαγειρέψετε» φαγητό ή να το αναμίξετε με μια άλλη μάρκα. Μπορείτε επίσης να συμβουλευθείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τη χορήγηση πολλών μικρών γευμάτων την ημέρα, και πάντα να παρέχετε πολύ καθαρό, φρέσκο νερό.

Ακολουθώντας τη σύσταση του κτηνιάτρου σας, μπορείτε να βοηθήστε τη γάτα σας να αναρρώσει. Ωστόσο, αν τα σημάδια δε βελτιώνονται (ή αν βελτιώνονται κι επιστρέφουν) πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με τον κτηνίατρό σας.

[ ↑ skip to content ↑ ]